Osteonecroza reprezinta fenomenul de moarte a unui tesut osos, cauzat de o intrerupere a circulatiei sangne ceea ce duce la un infarct osos.
Traveele osoase ale osului mort nu se mai reinnoiesc si sfarsesc prin a se prabusi. Daca osteonecroza afecteaza o zona articulara, articulatia se deformeaza si dene dureroasa. O osteonecroza poate atinge toate articulatiile, in particular capul femural, cel al humerusului si condilul intern a femurului.
Poate surveni ca urmare a unui traumatism sau a unei hiperpresiuni osoase, in cursul unor afectiuni sau al unui tratament cu corticosteroizi. Uneori, mai ales la copii, nu se gaseste cauza bolii.
Durerea antreneaza o diminuare a mobilitatii articulare. Diagnosticul precoce se face prin scintigrafie osoasa sau prin imagerie prin rezonanta magnetica (I.R.M.), radiografia nepunand in edenta semnele bolii decat mult mai tarziu.
Daca osul necrozat nu este de sprijin, tratamentul co
nsta in usurarea incarcarii pe membrul afectat, pacientul trebuind sa mearga cu ajutorul bastoanelor timp de 3 au 4 luni. Daca, din contra, osul necrozat se afla intr-o zona osoasa care suporta greutatea corpului, o osteotomie si, uneori, punerea unei proteze articulare sunt necesare.
Sinonim: necroza osoasa aseptica
Articole care vorbesc despre Osteonecroza
Osteonecroza idiopatica a scafoidului tarsian
Cunoscuta si sub numele de boala I Kohler, este o afectiune mai rar intalnita, aparand intre varsta de 3 si 10 ani (10).
Sexul masculin este mai frecvent atins de boala. Localizarea, in marea majoritate a cazurilor, este unilaterala, dar se intalnesc si cazuri cu localizare bilaterala.
Etiopatogen .....
[ continuare articol ] Index »
Patologia chirurgicala ortopedica »
tps://www.mediculmeu.com/patologia-chirurgicala-ortopedica/patologia-netraumatica-a-piciorului/index.php" class="negru">patologia netraumatica a piciorului
Este o afectiune ce apare frecvent la baieti intre rsta de 8 si 15 ani, fiind uneori si bilaterala. Ea apare dupa un efort muscular sustinut (10).
Din punct de vedere clinic, boala debuteaza prin dureri cu caracter progresiv la nivelul calcaiului, dureri accentuate de mers, sarituri sau urcatul sca .....