Oreionul este o boala infectioasa virala acuta, extrem de contagioasa, provocata de un paramixovirus si care se manifesta, in principal, prin inflamatia glandelor parotide, principalele glande salivare.
Oreionul, numit si parotidita epidemica, se transmite pe cale aeriana. Se intalneste mai ales iarna, adesea in epidemii, in particular in unele colectivitati. Cel mai frecvent sunt afectati copin. Virusul prezinta o tendinta naturala sa se fixeze pe glande si nervi.
Incubatia dureaza intre 17 si 21 zile; ea este urmata de o febra moderata si de dureri de urechi timp de una-doua zile. Bolnavul este contagios cu o saptamana inaintea aparitiei simptomelor si aproximativ 8 zile dupa aparitia lor.
Inflamatia glandelor parotide se manifesta printr-o tumefactie care acopera santurile din spatele maxilarului. Ea provoaca o durere la masticatie si atunci cand se apasa parotidele. Uneori se asociaza o angina si o atingere a gangl
ionilor invecinati. Durerile de cap sunt frecvente. Evolutia este de cele mai multe ori benigna, iar boala regreseaza de la sine in vreo zece zile.
Oreionul ia in unele cazuri o forma neuromeningeana, o pancreatita si o orhita.
Tratamentul, consta in administrarea de medicamente care combat febra si, in caz de dureri mari, in administrarea antiinflamatoarelor.
Odihna la pat este de rigoare in caz de atingere testi¬culara, precum si imobilizarea burselor cu un suspensor. Este preconizata evictia scolara timp de cincisprezece zile din cauza riscului contagios.
Dupa ce a avut oreion, subiectul este imunizat definiti
Articole care vorbesc despre Oreion
Oreionul (parotidita epidemica)
DEFINITIE
Oreionul este o infectie virala sistemica acuta, transmisibila, a carei trasatura cea mai distincti este inflamarea uneia sau ambelor glande parotide. Implicarea altor glande salire, a meningelui, pancreasului si a gonadelor este de asemenea obisnuita.
AGENT ETIOLOGIC
Virusul urlian, .....
[ continuare articol a> ]
Index » Boli infectioase »
enterovirusuri si retrovirusuriOreion
ORE1ON - parotidita
Este o afectiune virala a copilariei, dar poate apare si la adulti, fiind caracterizata de o marire de lum a glandelor parotide, care devin dureroase si insotite de o hipersecretie salivara. in acelasi timp poate exista si febra si o stare generala proasta a organismului.
Episo .....
[ continuare articol ] Index »
Boli si tratamente »
gemoterapia »
Dictionar medical de gemoterapie