Oncocercoza este o boala parazitara ce este provocata de infestarea pielii si ochilor cu un vierme nematod Onchocerca volvulus.
Oncocercoza este foarte des intalnita in Africa. Se transmite prin intepatura unui simulii, insecte mici ce traiesc pe langa cursurile de apa.
Pot fi prezente la bolnavi urmatoare tipuri de leziuni in urma acestei boli:
- leziuni cutanate - sunt puruginoase si provoaca o ingrosare a pielii.
- leziuni subcutante - noduli nedurerosi, amplasati pe pielea toracelui, soldului si umerilor.
- leziuni oculare - scaderea acuitatii vizuale,apoi pierderea totala a vederii, cauzate de penetrarea, sederea si moartea microfilariilor in ochi. Cecitatea nu apare decat dupa 10-l5 ani de la infestare.
Filariile adulte pot trai mai multi ani in mici noduli situati sub piele. Acestia vor trebui eliminati pe cale chirurgicala.
Se poate administra Ivermicina, o substanta ce se ia intr-o singura priza din 6 in 6 luni, care permite micsorarea numarului de microfilarii prezente in ochi si in piele.
Daca subiectul este atins de cecitate, handicapul este definiti
Sinonim : boala a lui Robles, cecitate de riu.
Articole care vorbesc despre Oncocercoza
Oncocercoza
Oncocercoza ("cecitatea riverana\") este cauzata de nematodul filarial Onchocerca vollus, care afecteaza circa 13 milioane de persoane. Majoritatea persoanelor infectate cu O. vollus locuiesc in regiunea ecuatoriala africana, extinzandu-se de la coasta atlantica la coasta Marii Rosii. Aproximativ 70 .....
[ continuare articol ] Index »
Boli infectioase »
filarioza si infectii inrudite (loiaza, oncocercoza si dracunculiaza)