Menstruatia reprezinta scurgerea periodica prin vagin de mucoasa uterina si de sange survenind la femeia neinsarcinata, intre pubertate si menopauza.
Mensturafia este manifestarea ciclului ovarian, sau a ciclului menstrual, care se supune secretiei ciclice de hormoni, care pregateste mucoasa uterina pentru o eventuala nidatie a unui embrion. Atunci cand fecundatia nu a avut loc, nivelul de progesteron se prabuseste si mucoasa uterina, umpluta de sange, se desprinde, declansand scurgerile menstruale.
Scurgerile menstruale apar la pubertate, in medie intre 13 si 15 ani, si inceteaza la menopauza, intre 40 si 55 ani, cu variatii considerabile (scurgerile menstruale pot aparea intre 10 si 18 ani, dupa climat).
Neregulat la inceput, ciclul se regularizeza dupa o durata foarte variabila de la o femeie la alta (intre 21 si 45 zile cu o medie de 28 zile).
Durata sangerarii variaza si ea de la o femeie la alta (intre 2 s
i 6 zile, in medie 3 sau 4 zile), ca si cantitatea de sange pierdut (intre 20 si 70 mililitri). Scurgerile menstruale sunt absente in timpul sarcinii si alaptarii.
Menstruatia este adesea precedata de tulburari psihice si fizice
In raport cu media, scurgerile menstruale pot fi prea spatiate, prea frecvente, insuficiente, dureroase si absente.
O durere legata de ciclul menstrual poate sa se manifeste in cursul ovulatiei; ea traduce explozia unui folicul ovarian mare si este provocata de iritarea peritoneului de catre lichidul folicular. Atunci cand durerea recidiveaza,
trebuie cautata o cauza organica.
O durere care precede scurgerile menstruale se asociaza adesea unei dureri si modificari a volumului sanilor, uneori unei umflari a abdomenului; ea poate fi legata de un dezechilibru hormonal se trateaza prin administrarea de progesteron.
O durere care surne in timpul scurgerilor menstruale, sau dismenoreea, poate fi asociata cu modificarile horŽmonale legate de ciclu menstrual sau poate fi cauzata de o afectiune subiacenta.
Sinonim: flux menstrual, menstra.
Articole care vorbesc despre Menstruatie