Lucita este o afectiune cutanata declansata prin expunerea pielii la soare.
Termenul lucita acopera trei afectiuni distincte.
- Lucita estila benigna provoaca mici pete rosii, usor proeminente, semanand uneori cu urticaria, sau mici "basicute", asociate cu mancarimi mari. Ea afecteaza mai ales femeia de rsta cuprinsa intre 25 si 40 ani, dupa prima expunere solara brusca sau prelungita din anul respectiv, si scuteste de obicei fata.
- Lucita polimorfa, mai gra, atinge barbatul sau femeia adulta si debuteaza dupa 12-24 ore de la prima expunere solara primara. Ea ia aceeasi forma ca si lucita estila benigna, dar poate sa se complice cu o eczema, o urticarie, un lichen sau un prurigo. Leziunile provoaca mancarimi puternice.
- Lucita hibernala benigna este o eruptie a fetei afectand subiectii tineri, de cele mai multe ori fete sau fetite sub 15 ani, survenind la expunerea brusca la soare la o altitudine de peste 1.500 metri. Ea se traduce prin placi rosii si violacee adesea umflate, asemanatoare urticariei, care apar pe frunte, tample, pometi, urechi si provoaca mancarimi.
Afectiunile sunt tratate cu antihistaminice, pe cale orala si prin aplicatii locale de antiinflamatoare. Leziunile dispar in cate zile. Prevenirea cuprinde, pe de o parte, protectia impotri radiatiei solare, pe de alta parte, medicamente administrate pe cale orala si sedinte de puterapie inainte de a expune pielea la soare.
Articole care vorbesc despre Lucita
| |
| | |
Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este
interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii. Termeni
si conditii - Confidentialitatea
datelor