mediculmeu.com - Ghid medical complet. Sfaturi si tratamente medicale.  
Prima pagina mediculmeu.com Harta site Ghid utilizare cont Index medici si cabinete Contact MediculTau
  Ghid de medicina si sanatate  
Gasesti articole, explicatii, diagnostic si tratament, sfaturi utile pentru diverse boli si afectiuni oferite de medici sau specialisti in medicina naturista.
  Creeaza cont nou   Login membri:
Probleme login: Am uitat parola -> Recuperare parola
  Servicii medicale Dictionar medical Boli si tratamente Nutritie / Dieta Plante medicinale Chirurgie Sanatatea familiei  
termeni medicali


I
Index » Termeni medicali » I
» Insuficienta renala

Insuficienta renala







Insuficienta renala reprezinta reducerea capacitatii rinichilor de a asigura filtrarea si eliminarea produselor de rebut ale sangelui, de a controla echilibrul corpului in apa si saruri si de a regulariza presiunea sangna.
Insuficienta renala, cronica sau acuta, nu este o boala in sine: ea rezulta din afectiunile care ating rinichii, caracterizata printr-o diminuare a numarului de nefroni, aceste unitati functionale al caror element principal este glomerulul, mica sfera in care se efectueaza filtrarea sangelui si unde se elaboreaza urina primara.
In

na.php" title="Pancreatita cronica si insuficienta pancreatica exocrina" class="alin2">insuficienta renala cronica atingerea glomerulara este ireversibila; gradul ei de gratate este totusi variabil.
Cauzele sunt multiple; aproape toate bolile care ating rinichii pot evolua spre o insuficienta renala cronica. Ele se pot clasifica in doua categorii:
- bolile renale propriu-zise, fie ca ele ating exclusiv rinichii sau nu (diabet);
- bolile cailor excretorii, congenitale sau dobandite.
Insuficientele renale cronice minime sau moderate nu antreneaza, in general, decat putine semne. Ele sunt adesea diagnosticate in mod intamplator, de exemplu cu ocazia unui bilant prind hipertensiunea arteriala, prin proteinurie sau hematurie.
Insuficientele renale cronice mai avansate au, din contra, consecinte clinice si biologice importante si complexe. O insuficienta renala se complica aproape intotdeauna cu o anemie legata de diminuarea secretiei de eritropoietina de catre rinichi si antrenand o stare de oboseala, o gafaiala, dificultati in realizarea de eforturi fizice. Ea se poate manifesta printr-o hipertensiune arteriala; complicatii osoase grupate sub termenul de osteodistrofie renala, provocand o demineralizare osoasa si o intarziere a cresterii denumita nanism renal la copil; complicatiile nervoase antrenand indeosebi tulburari senzitive, chiar o paralizie motorie; o retentie de sodiu la originea consecintelor cardiace grave ca o insuficienta cardiaca stanga care se manifesta printr-un edem pulmonar acut; o crestere a nivelului potasiului in sange, aflata uneori la originea tulburarilor de ritm cardiac.
Diagnosticarea insuficientei renale se bazeaza pe punerea in edenta a diminuarii functiei de filtrare glomerulara printr-o crestere a nivelului sangn al creatininei. Examenul consta in masurarea numarului de mililitri de plasma necesari pentru ca glomerulii sa se poata debarasa de aceasta substanta de origine musculara intr-un minut. Clearance-ul normal al creatininei este de 130 mililitri/minut.
Urmarirea regulata a cifrelor pentru clearance permite in plus sa se supravegheze evolutia unei insuficiente normale aflate sub tratament.
Subiectul trebuie sa urmeze un regim sarac in proteine si in sodiu (sare); alimentele bogate in potasiu trebuie sa fie etate, chiar interzise.
Tratamentele medicamentoase lupta impotriva simptomelor insuficientei renale: antihipertensoare, derivati de tamina D, calciu, medicamente destinate scaderii nivelului de fosfor si de potasiu in sange.
Dializa dene indispensabila atunci cand clearance-ul creatininei este mai mic de 10 mililitri/minut; exista doua tipuri de dializa: hemodializa, sau rinichiul artificial, in care sangele este epurat in afara organismului, printr-o membrana artificiala, si dializa peritoneala, in cursul careia peritoneul bolnavului este utilizat ca membrana de filtrare.
Grefa de rinichi este singura posibilitate de tratament definitiv al insuficientei renale.
Larg raspandita actualmente, grefa de rinichi priveste pacientii relativ tineri (pana la 60 de ani in medie) si a caror boala nu este susceptibila sa se reproduca pe grefon.
Insuficienta renala acuta. Este o insuficienta renala in care pierderea functiei renale este brusca, dar, in general, reversibila.
Spre deosebire de insuficienta renala cronica, insuficienta renala acuta se ndeca de cele mai multe ori fara sechele.
Dupa mecanismele in cauza, se deosebesc trei tipuri de insuficienta renala acuta.
■ Insuficienta renala acuta functionala este cauzata de un soc hipovolemic, antrenand o scadere a debitului sangn care iriga rinichii, si nu de leziuni anatomice ale tesutului renal. Ea poate fi provocata de o hemoragie acuta abundenta, de o slabiciune cardiaca, de o deshidratare intensa, de o diaree persistenta sau in urma unor varsaturi abundente, unui soc alergic etc.
■ Insuficienta renala acuta organica este consecutiva unor alterari anatomice ale tubulilor sau ale tesutului interstitial al rinichiului. Aceste leziuni pot fi consecinta unei intoxicatii, unei reactii alergice, unui proces infectios etc.
■ Insuficienta renala acuta mecanica este legata de aparitia brusca a unui obstacol pe caile excretorii.
Semnul clinic cel mai revelator al insuficientei renale acute este anuria. Totusi, volumul urinelor poate sa nu fie decat diminuat, chiar poate sa ramana normal.
Compozitia urinei este modificata: urina este foarte concentrata in potasiu si saraca in sodiu in caz de insuficienta renala acuta functionala sau, invers, saraca in potasiu si bogata in sodiu, in caz de insuficienta renala acuta organica.
Ca pentru orice insuficienta renala, acesta se bazeaza pe punerea in edenta a diminuarii filtrarii glomerulare prin masurarea cresterii nivelului sangn de creatinina la pacientii care au avut anterior niveluri normale, in caz de insuficienta renala acuta mecanica, trebuie facut apel la urografie, ecografie si la scaner cu scopul de a zualiza obstacolul.
Insuficienta renala acuta functionala dispare rapid dupa tratarea cauzei sale: transfuzie masiva in caz de hemoragie, perfuzare de ser salin in caz de deshidratare etc. Totusi, daca acest tratament nu este intreprins destul de precoce, ea poate sa se tramsforme intr-o insuficienta renala acuta organica, mai severa.
Insuficienta renala acuta organica dispare, in general spontan, in doua sau trei saptamani, perioada in timpul careia trebuie de cele mai multe ori sa se recurga la metodele de epurare extrarenale (hemodializa sau dializa peritoneala).
Insuficienta renala acuta mecanica este, in general, rapid reversibila dupa o interventie chirurgicala constand in indepartarea obstacolului sau in derivarea urinei intr-o modalitate care sa asigure reluarea functiei renale. Totusi, la unii bolna, dereglarile sangne generate de insuficienta renala sunt acelea care, inaintea oricarui act chirurgical, necesita o epurare a sangelui prin hemodializa



Articole care vorbesc despre Insuficienta renala

Sistemul nervos simpatic si medulosuprarenala

CATECOLAMINELE Toate cele 3 catecolamine naturale, norepinefrina (NE), epinefrina (E) si dopamina, functioneaza ca neurotransmitatori in cadrul sistemului nervos central. NE, neurotransmitatorul terminatiilor nervoase simpatice postganglionare, isi exercita efectele locale in imediata vecinatate a l .....
[ continuare articol ]
Index » Fiziologia si farmacologia sistemului nervos vegetativ » organizarea functionala a sistemului nervos vegetativ

Insuficienta aortica

ETIOLOGIE Aproximativ trei patrimi din pacientii cu insuficienta aortica (IA) pura sau predominanta sunt barbati; femeile reprezinta majoritatea printre pacientii cu IA care prezinta asociat boala vallara mitrala. La aproximativ doua treimi din pacientii cu IA boala este de origine reumatismala, RAA .....
[ continuare articol ]
Index » Tulburari ale sistemului cardiovascular » valvulopatii

Insuficienta renala cronica (irc)

IRC este rezultatul distractiei progresive si ireversibile a nefronilor, indiferent de cauza (modulul 271). Acest diagnostic implica scaderea RFG pe o perioada de cel putin 3 la 6 luni ( elul 268-l). Deseori scaderea gradata a RFG apare pe parcursul mai multor ani. Dovada a cronicizarii este si redu .....
[ continuare articol ]
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » abordarea pacientului cu boli ale rinichilor si tractului urinar

Biopsia renala

Aceasta este de obicei executata cand insuficienta prerenala si postrenala au fost excluse si cauza azotemiei renale intrinseci este neclara. Biopsia este folosita mai ales cand eluarea clinica si investigatiile de laborator sugereaza diagnostice diferite de leziune nefrotoxica sau ischemica si care .....
[ continuare articol ]
Index » Afectiuni ale rinichiului si tractului urinar » insuficienta renala acuta

Pancreatita cronica si insuficienta pancreatica exocrina

CONSIDERATII GENERALE SI ETIOLOGICE Boala inflamatorie cronica a pancreasului se poate manifesta sub forma unor episoade de inflamatie acuta a unui pancreas afectat anterior sau ca o afectare cronica, cu durere persistenta sau malabsorbtie. Cauzele de pancreatita cronica sunt similare cu cele ale pa .....
[ continuare articol ]
Index » Afectiuni ale pancreasului »

ef="https://www.mediculmeu.com/afectiuni-ale-pancreasului/pancreatita-acuta-si-cronica/index.php" class="negru">pancreatita acuta si cronica

Tratament pancreatita cronica si insuficienta pancreatica exocrina

Tratamentul pacientilor cu pancreatita cronica este directionat catre doua probleme majore, si anume, durerea si malabsorbtia. Pacientii cu puseuri dureroase intermitente sunt tratati esential ca si cei cu pancreatita acuta ( mai sus). Pacientii cu durere severa, persistenta trebuie sa evite complet .....
[ continuare articol ]
Index » Afectiuni ale pancreasului » pancreatita acuta si cronica

Perturbari ale transportului hexozelor - glicozuria renala

Glicozuria nondiabetica apare intr-un numar de afectiuni. Pentozele, hexozele, heptozele si dizaharidele au fost identificate in urina; toate, exceptand sucroza, produc un test pozitiv pentru substantele reducatoare. Unele meliturii se datoreaza unor leziuni renale difuze, alteori ingerarii zaharuri .....
[ continuare articol ]
Index » Endocrinologie si metabolism » anomalii ereditare in transportul membranar

Alimentatia in insuficienta cardiaca

Notiunea de insuficienta cardiaca este deseori folosita pentru stari ce par diferite intre ele, fiindca de fapt nu se poate vorbi despre o boala bine definita, ci de o gama intreaga de stari, de gravitate diferita. S-ar putea spune chiar ca nu exista o insuficienta cardiaca, ci nenumarate insufici .....
[ continuare articol ]
Index » Plante medicinale » dietoterapie

Corticosuprarenala

Corticala este formata din cordoane de celule epiteliale aflate in raport direct cu se de sange (capilare sinusoide). Aceste celule epiteliale se grupeaza diferit astfel incat corticala suprarenalei prezinta o stratificare caracteristica in 3 zone dispuse astfel: - zona glomerulara, situata pe .....
[ continuare articol ]
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » patologia chirurgicala a glandelor suprarenale

Medulosuprarenala

Medulara este aproape complet inconjurata de corticala, cu exceptia hilului glandei, locul de unde emerge vena centrala. Medulosuprarenala (MSR) este formata din celule cromafine, denumite si feocromocite, dispuse in grupuri sau in coloane intre care se gasesc capilare sinusoide largi si vene de di .....
[ continuare articol ]
Index » Patologia chirurgicala a glandelor endocrine » patologia chirurgicala a glandelor suprarenale

Tuberculoza renala

Tuberculoza cu localizare renala. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » t

Acolurie

Lipsa pigmentilor biliari din urina. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » a

Litiaza renala

Formarea de calculi la rinichi. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » l

Corticosuprarenala

Corticosuprarenala reprezinta regiunea corticala a glandei suprarenale. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » c

Glanda suprarenala

Glande endocrine situate deasupra rinichilor, care produc adrenalina. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » g

Stenoza de artera renala

Ingustare a calibrului arterei renale, care are ca efect cresterea tensiunii arteriale. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » s

Glanda suprarenala

Glande endocrine situate deasupra rinichilor, care produc adrenalina. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » g

Stenoza de artera renala

Ingustare a calibrului arterei renale, care are ca efect cresterea tensiunii arteriale. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » s

Corticosuprarenala

Corticosuprarenala reprezinta regiunea corticala a glandei suprarenale. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » c

Antiemetic

Substanta cu efect antivomiti .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » a

Corticosuprarenala

Corticosuprarenala reprezinta regiunea corticala a glandei suprarenale. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » c

Glanda suprarenala

Glande endocrine situate deasupra rinichilor, care produc adrenalina. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » g

Stenoza de artera renala

Ingustare a calibrului arterei renale, care are ca efect cresterea tensiunii arteriale. .....
[ continuare articol ]
Index » Termeni medicali » s

Litiaza / litiaza renala

LITIAZA - boala caracterizata prin prezenta ca Ic ulii or intr-un organ sau in canalul sau excretor. Litiaza atinge mai ales cula sau caile biliare si rinichiul sau caile urinare LITIAZA RENALA - adica binecunoscutele pietre la rinichi pot fi tratate natural atunci cand au dimensiuni mici si se eli .....
[ continuare articol ]
Index » Boli si tratamente » gemoterapia » Dictionar medical de gemoterapie

Insuficienta circulatorie vertebro-bazilara

- Simptomatologia pe intelesul tuturor : Ameteli, tulburari de echilibru, zgomote in urechi, la un bolnav in varsta cu spondiloza cervicala, ateroscleroza. - Tratamente posibile : Tratament Clasic : Dupa instigatiile radiologice se aplica tratament general - la indicatia medicului specialist OR .....
[ continuare articol ]
Index » Ghidul pacientului » ce afectiuni tratam in clinica



Tipareste Trimite prin email




Adauga documentAdauga articol scris

Copyright © 2008 - 2024 : MediculTau - Toate Drepturile rezervate.
Reproducerea partiala sau integrala a materialelor de pe acest site este interzisa, contravine drepturilor de autor si se pedepseste conform legii.

Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor




  Sectiuni Termeni medicali:


 
Fa-te cunoscut! invitatie-1
Invitatie Online - promoveaza produse medicale invitatie-2

Promoveaza! firme, clinici, cabinete medicale. Locul ideal sa spui si la altii ca existi.

 

Creaza cont si exprima-te

invitatie-3
vizitatorii nostri pot fi clientii tai